Pencak Silat

Pencak Silat
Pencak Silat

Spiergroep:

Categories:

Equipment:

PENCAK SILAT IN HET ALGEMEEN:

Deze uit Indonesië afkomstige zelfverdedigingskunst wordt met de dag populairder in Nederland. Een goede reden om iets meer te vertellen over deze fascinerende vorm van zelfverdediging.

Gezien de complexiteit en de hoeveelheid aan stijlen van pencak silat is dit geen makkelijke opgave. Om te beginnen is het al moeilijk om het in een hokje te plaatsen. Voor de één is het een gevechtssport en voor de ander is het een verdedigingskunst, weer een ander praat over een bewegingsleer. Ook zijn er mensen die het als een filosofie bekijken. Maar eigenlijk heeft iedereen een beetje gelijk, men omschrijft pencak silat per definitie als een traditionele Indonesische verdedigingskunst, die volgens volksoverleveringen mondeling van generatie op generatie wordt overgebracht.

Doelstelling van pencak silat is vooral de kennis te ontwikkelen voor gezondheid van lichaam en geest.

Het dient om ons te verdedigen tegen onze eigen slechte invloeden en ons weerbaar te maken tegen psychisch en fysiek geweld van derden.

Deze zelfverdediging kunst is van oorsprong ontstaan en ontwikkelt om te overleven.

In het begin werden de technieken ontwikkeld om de tegenstander(s) direct uit te schakelen, later werden er volgens de (islamitische) religieuze leer, ethische codes aan verbonden.

Beleving

Wie iemand Pencak Silat ziet beoefenen, ziet een soort sielijke danser. De kracht van de Pencak Silat komt pas tot uiting wanneer het overgaat in harde, snelle bewegingen. Pencak Silat bestaat dan ook uit twee delen. Pencak staat voor: beweging met gecontroleerde, soepele lichaamsbeheersing, die sierlijk is. Silat staat voor: bliksemsnelle beweging, gebaseerd op hardheid met als doel verdediging, neutralisering en tegenaanval. Een goed geoefende Pencak Silat beoefenaar zal in het echt nooit aanvallen, maar wacht met veel geduld en beheersing de aanval af om pas daarna zijn technieken te gebruiken in het gevecht. Sommige manieren van Pencak Silat beoefenen, houden tevens in dat deelname aan sparringen en wedstrijden in de praktijk onmogelijk is, omdat de gebruikte technieken verboden zijn doordat zij een vernietigende uitwerking hebben op de tegenstander.

op pencaksilat_is

asas2 - kopie

Seni Beladiri Pencak Silat Panca Asas.

Vrij vertaald

De vijf basis elementen van de zelfverdedigingkunst Pencak Silat.   

De vijf basis elementen/principes

–       broederschap

–       verdraagzaamheid

–       saamhorigheid

–       respect

–       discipline

Pencak Silat Panca Asas (P.S.P.A.) is een perguruan die op 3 verschillende locaties in Drenthe les geeft in de Indonesische zelfverdedigingskunst.

De naam van de vereniging is afgeleid van de stijl die er beoefend word, genaamd Panca Asas.

De manier van lesgeven wordt zo gedaan dat het voor iedereen bereikbaar is zowel lichamelijk als mentaal. Op deze manier is sport bereikbaar voor jong en oud.

P.S.P.A. houd zich bezig met verschillende vormen van de sport.

Recreatie                           (basis vorm)

Zelfverdediging              (beladiri)

Wedstijdvorm.                (competitie)

Kunst                                   (demovorm)

 

Dennis Dörfel

Pendekar (stichter) & Pelatih (leraar) van de Pencak Silat Panca Asas.

Nieuwe bitmapafbeelding IMG-20131029-WA0002

Geboren in Assen, getogen in Emmen.

Mas Dennis Dörfel beoefend de Pencak Silat sinds 1986.

Vanaf zijn 9e jaar is de zelf verdedigingskunst Pencak Silat een steevast onderdeel van zijn leven geweest. Hierdoor heeft hij dan ook het een en ander gezien en mee gemaakt.

Pencak Silat heeft zijn hele leven lang al een grote betekenis voor hem gehad.
Zijn vader koos er voor te stoppen met zijn betrekking in de vechtsport wereld om hem en zijn zuster de ruimte te geven om zich te oriënteren in de wereld van de gevechtskunsten.
Medio 1985-86 kreeg hij lucht van Pencak Silat en zijn rijke geschiedenis, direct was hij gefascineerd door deze sierlijke, mooie, vervaarlijk uitziende kunst.

in deze periode begon hij met het ontwikkelen van zijn Pencak & Silat en is daar eigenlijk nooit meer mee gestopt.
Dennis Dörfel traint nog steeds en probeert zichzelf altijd te beteren, hij streeft er dan ook naar om met ieder die daar voor open staat, de beleving en betekenis van Pencak Silat te delen, ongeacht afkomst of etniciteit.

Photo Gallery